Born 1966 in Kanagawa, Japan, lives in Paris and Vallières-les-Grandes

  • 1994/95
    • Post-Diplôme, Ecole des Beaux-Arts de Nantes
  • 1993/94
    • Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques, Paris
  • 1990/93
    • Ecole des Beaux-Arts de Grenoble
  • 1986/90
    • Musashino Art University, Tokyo

solo exhibitions

  • 2012-13
    • BF15, Lyon (two persons’s exhibition)
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
    • How we divide the world, Shiseido Gallery, Tokyo
    • Maison de La Boëtie, Sarlat et Lycée Pré Cordy, Sarlat
  • 2003
    • Maquettorium pour deux personnes, smp, Marseille
  • 2001
    • Richard Foncke Gallery, Gent (Belgium)
    • Mes Lieux de Transit, ArtProcess et chez Eriko Momotani, Paris
  • 1999
    • « des jours et des nuits », Galerie Françoise Vigna, Nice (two persons’s exhibition)
  • 1998
    • Richard Foncke Gallery, Gent
  • 1997
    • Galerie Chez Valentin, Paris
  • 1996
    • l’Autre Intérieur, Art Connexion, Lille
    • « micro exposition », chez Eriko Momotani, Paris

group exhibitions

  • 2017
    • « Réalités Invisibles », Station, Paris ( curator : Sabrina BAKIS )
    • « Puissance 10 », Omnibus, Tarbes
    • YIA, stand de la galerie Bertrand Grimont, Paris
    • « Stories from no where », Centre d’art de Grenoble, Grenoble
  • 2016
    • Gravité II, permanent installation in a private apartment, Paris.
  • 2015
    • « Folding cosmos », Villa Savoye, Poissy ( curator : Miwako KURASHIMA)
    • « Folding cosmos », Annantalo Arts Center, Hersinki
  • 2014
    • « Moving teritories », Galerie Duchamp, Centre d’art contemporain, Yvetot
  • 2013
    • « Folding cosmos », (exposition itinérante) Museen Dahalem, Berlin, Moerenuma Park, Sapporo (Japan), The Kagawa Museum, Takamatsu (Japan)
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2005
    • « Par amour », as part of the Biennale de Lyon, Galerie Verney-Carron, Lyon
    • Faux Mouvement, centre d’art contemporain, Metz
  • 2004
    • « territoire » Festival, Le Vent des Forêts, Fresnes-au-Mont
    • KAIR, installation in situ, Kamiyama (Japan)
  • 2002
    • « l’Art aux Champs », Lycée agricole de Metz/Courcelles-Chaussy
  • 2000
    • « l’incurable mémoire des corps », Hôpital Chales-Foix, Ivry-sur-Seine
    • « wir richten uns ein », Richard Foncke Gallery, Gent
  • 1999
    • « About Leaving Home », Centre d’art contemporain, Saint-Priest
    • « Bateau Laboratoire », Espace Bateau Lavoir, Paris
    • Public>, Paris
  • 1998
    • « where I am », Galeria da Mitra, Lisbonne
  • 1997
    • « touching », Sagacho Exibite Space, Tokyo
    • « …pica en Frandre », La Capella, Barcelone

grants

  • 2009/10
    • residency at Centre Hospitalier Daumezon, Fleury-Les-Aubrais coordinated by Frac Centre
  • 2009
    • residency at collège de Jacou coordinated by Conseille général de Héraut
  • 2007
    • residency at ADDC in Dordogne, for a stay in Sarlat
  • 2006/7
    • grant from the Japanese Ministry of Culture
  • 2006
    • grant from DAP, la direction des affaires culturelles de la Ville de Paris
  • 2005
    • aide à la première exposition, Fiacre, Centre national des arts plastiques
  • 2004
    • residency in Genthod, Suisse, Fonds Cantonal de décoration et d’art visuel, Genève
    • artiste in résidence Kamiyama, Japan
    • residency at Ecole des Beaux-Arts de Reuil-Malmaison, Atelier de Production
  • 2003/04
    • residency at Idem + Arts, Maubeuge
  • 2001/02
    • grant from Pola Art Foundation, Tokyo for a stay in Germany
  • 2001
    • grant from DAP, la direction des affaires culturelles de la Ville de Paris
  • 1998
    • aide individuelle à la création, DRAC Ile-de-France
  • 1997
    • Prize of Villa Médicis Hors les Murs, A FAA, for a stay in Belgium
  • 1992/94
    • Scholarship from the French Ministry of Foreign Affairs

bibliography

  • 2015
    • in catalogue, « BF15, 2015/2004 », edited by BF15
  • 2013
    • in catalogue, « art & architecture », édited by FRAC Centre
  • 2011
    • in catalogue, « Dérapage contrôlé », published by Omnibus, Tarbes
  • 2010
    • exposition booklet published by Frac Centre, Orleans (texte of Jean Christophe Royoux)
    • in catalogue, « Art tells the Times, works by women artists », published by Shiseido Gallery, Tokyo
    • in catalogue, «Nous nous vieillirons pas ensemble », published by label hypothèse, Paris
  • 2009
    • card catalog published by Agence culturelle départementale Dordogne-Périgord (texte of Sarah Mattera)
    • Art press, N°360 October « nous ne vieilliront pas ensemble »/ Marie-Cécile Burnichon,
  • 2008
    • BT, January, p184 / Satoko Hironaka, Tokyo
    • Sud-Ouest, le 8 novembre / Franck Delage, Sarlat
  • 2007
    • How we divide the world, monographic catalog published by Shiseido Gallery, Tokyo (texte of Isabelle Hersant)
    • Nikkei, December 1 / Nobuyuki Gohara,Tokyo
  • 2006
    • monographic catalog published by Site Odéon N°5, Paris + Laconic, Berlin (texte : Jean-Charles Agboton Jumeau, Fmihiko Sumitomo, Ronald Van de Sompel)
    • in catalogue, « Only Connect », Artconnexion, édition Isthme, Paris
  • 2003
    • Art management, Aomi Okabe, Université d’art Musashino, p.194, Tokyo
    • Art et démocrati, Jöelle Zask, Puf, Paris
  • 2002
    • Hors champ (www.horschamp.qc.ca), « Scènes de surveillance au pays des merveilles » /Isabelle Hersant,
  • 2001
    • De Standaad, « Kunst is als een piroette », 25 January p.12 / Jan Florizoone, Bruxelles
    • De Morgen, « Wordt verlengd », February 15 p.26 / Luc Lambrecht, Bruxelles
  • 2000
    • in catalogue, « l’incurable mémoire des corps » / Stephen Wright, Ivry-sur-Seine
    • Art Press, N°263 December « l’incurable mémoire des corps » / Alexandre Bohn, Paris
    • in catalogue , « City of Girls », published by Venice Viennale, Kazuko Koike, Tokyo
  • 1999
    • in catalogue, « Bateau Laboratoire-Fiction Urbaine » / Reiko Setsuda, Paris
    • La Tribune, No1439-11/June 18« Une insécurité subtile » / Liliane Tibéri, Nice
    • La Strada, No4 May « Transformation perceptibles »,
    • in catalogue, « …pica en Flandre », published by Richard Fonck Gallery, Gent
  • 1998
    • De Standaard, de grote Parade le March 25/ Edith Doove, Bruxelles
    • Change of view, No13 p22 / Kazuko Koike, Tokyo
    • in catalogue, « where I am » / Fransisco Vaz Fernandes, Lisbonne
  • 1997
    • BT, September, p119 / Kaoru Jindaiji, Tokyo
  • 1996
    • Art Press, No218 November, « micro exposition » / Cyril Jarton, Paris
    • BT, September , p149 / Yoko Hayashi, Tokyo
    • Infoni, June 26 / Alexandre Bohn,

Founder and head of « Archi voyage japon » (loi 1901 association)
This association intends to promote knowledge of Japanese architecture for both architects and art lovers in France. Since 2006 this association has been organizing study trips to japan and has been promoting meetings with Japanese architects.